Prezident s americkým veľvyslancom hovoril aj o pôsobení vojakov v ISAF

08.02.2012 Bratislava

Bratislava 8. februára (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič prijal dnes veľvyslanca USA Theodora Sedgwicka. Rokovania, ktoré inicioval Sedgwick, sa týkali slovensko-americkej bilaterálnej spolupráce, ako aj ďalšieho pôsobenia slovenského vojenského kontingentu v operácii ISAF v Afganistane. TASR dnes o tom informoval hovorca hlavy štátu Marek Trubač.

\"Prezident potvrdil, že Slovenská republika bude naďalej dôstojne napĺňať svoje záväzky v spojeneckej medzinárodnej operácii v Afganistane a akékoľvek zásadné politické rozhodnutia o zmene počtov a charakteru pôsobenia slovenských jednotiek budú už predmetom rozhodovania budúcej slovenskej vlády na základe stratégie spresnenej summitom NATO v Chicagu v máji 2012,\" doplnil Trubač.

Sedgwick prezidenta oboznámil s hlavnými líniami novej strategickej obrannej smernice USA. Tú začiatkom roka prezentoval aj premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS). Zdôraznil vtedy, že hoci sa sústreďuje na oblasť Tichomoria, význam spolupráce s Európou ostáva aj naďalej rovnako vážny. \"Na žiadosť veľvyslanca prezident SR tiež prezentoval svoje vnímanie predvolebnej politickej situácie na Slovensku,\" doplnil Trubač.

Veľvyslanec USA využil dnešné stretnutie aj na to, aby prezidentovi odovzdal text Zápisu Kongresu USA, ktorý oceňuje vynikajúcu prácu tímu majora Rolanda Bartakovicsa pri zneškodňovaní výbušnín v blízkosti vojenskej základne v afganskom Kandaháre.
 

Vyberte región